Sala „Toma Caragiu” este principala sală de spectacole a Teatrului Bulandra situată lângă Parcul Gradina Icoanei, mai exact pe Strada Jean Louis Calderon nr. 76A, la o distanță de 5 minute de mers pe jos de la Piața Romană și alte 3 minute de la cinematograful Patria. În perioada interbelica, a fost numită sala de spectacole a Scolii Centrale de Fete, iar în perioada de directorat, la Teatrul Bulandra arhitectul Liviu Ciulei a refacut sala în intregime. În acea perioadă Sala de spectacole „Filimon Sârbu” a fost trecută, după naționalizare, în patriomoniul statului român. După ani de zile, în memoria actorului Toma Caragiu, sala a primit numele său.

Autor AnneMarie Iliescu

Capacitatea de locuri a Sălii „Toma Caragiu” este de 200 de locuri și pe scena acesteia au loc montări de piese ale unor regizori foarte consacrați. Renovată în anul 2002, Sala „Toma Caragiu” dispune de aparatura tehnică performantă. La Sala „Toma Caragiu” au loc lansări de carte și conferințe importante, însă ele au fost anulate momentan din cauza situației prezente pandemice.

În clădirea teatrului de pe Str. Jean Louis Calderon, de lângă Parcul Gradina Icoanei, Teatrul deține o sală mare (Sala „Toma Caragiu”) și o sală de tip atelier, aflată la etaj (Sala Studio Space). Teatrul Bulandra de la Grădina Icoanei deține și un foaier cu o suprafață remarcabilă, în care sunt expuse de costume de teatru, machete și lucrari de artă.

În perioada 1963-1972, teatrul se află sub conducerea lui Liviu Ciulei, când a avut o activitate prolifică, astfel a devenit liderul mișcării teatrale românești, iar de atunci renumele său este egal cu cel a unui teatru de elită, pe scena sa jucând marii actori.

Sub patronajul Municipalităţii şi Direcţiei Cultură, Învăţământ a Municipiului Bucureşti, cele două săli, precum sala Izvor a Teatrului Bulandra, cât şi sala „Toma Caragiu”, au fost renovate, fiind inaugurate în noiembrie 2002 şi în noiembrie 2003.

Pe locul  Parcului Grădina Icoanei din prezent se afla pe timpuri o baltă adâncă de unde izvora Bucureștioara, afluent al Dâmboviței. După secarea mlaștinii, arhitectul Ion Mincu a proiectat la sfârșitul străzii Icoanei, edificiul Școlii Centrale de Fete, clădire care este inaugurată în anul 1891. Parcul Gradina Icoanei care se află lângă teatru și de care vă puteți bucura de frumusețea lui fiind deschis pe tot parcursul anului.

Doamna Lucia Sturdza Bulandra (între anii 1873-1961) a rămas în amintirea noastră ca și personalitatea artistică remarcabilă în jurul căreia s-a înfiinţat teatrul care îi poartă numele şi a cărei directoare a fost, din 1947 și până la sfârşitul vieţii.

În anul 1898, doamna Bulandra, pentru că nu găsea de lucru în învăţământ, a ajuns la Petre Grădişteanu, directorul Teatrului Naţional, moment descris astfel în volumul autobiografic al artistei „Amintiri… Amintiri…” (Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1960): „Şi iată-mă în teatru căzută ca din cer. După viaţa monotonă, îngustă şi apăsătoare în sînul familiei şi după mediul studios universitar, mă aflam deodată în vîltoarea unei lumi cu un specific nebănuit de mine. Şi totuşi m-am avîntat cu multă îndrăzneală în noua mea carieră”

În anul 1981 la Teatrul Bulandra s-a lansat Programul de sală „Menajeria de Sticlă” de Tennessee Williams tradusă în românește de Anda Boldor. Stagiunea piesei de teatru – susținută și la teatrele din Chicago și New York – a fost in anii 1981-1982.

O altă broșură – program al Teatrului Bulanda s-a numit „Romeo si Julieta la sfarsit de Noiembrie” de Jan Otcenasek, premiera având loc în anul 1984. Cei mai consacrati actori care au jucat în această piesă de teatru sunt: Gina Patriki, Tamara Buciuceanu, Mihai Mereuță și Lucia Mara.

În prezent, teatrul este deschis și respectă condițile de distanțare și siguranță împotriva COVID 2019, iar informații despre piesele care se țin, achiziționarea biletelor, precum și rezervarea locurilor se pot găsi pe site-ul treatrului, bulandra.ro.