Aflată în imediata apropiere a Parcului Grădina Icoanei, monumentul de arhitectură Școala Centrală a fost proiectat de arhitectul Ion Mincu ca un liceu pentru fete. Din acest motiv, arhitectul a adăugat pe fațada acesteia numele unor importante femei ale istoriei: Clara Doamna, Elena Cuza, Carmen Sylva, Elena Rareș și Doamna Chiajna. Toate acestea fiind bune modele pentru viitoarele eleve. Arhitectul Ion Mincu a vrut să aducă această notă inspirațională și în inima liceului, mai exact, în grădina interioară unde sunt inscripționate numele marilor voievozi ai țării.

Autor: Ștefania Cerbu

Înființată prin edictul domnesc al lui Barbu Stirbey din 19 martie 1851, „Pensionatul Domnesc de Demoazele” era destinat cu precădere fiicelor unor demnitari care se remarcaseră în serviciul public și cărora, statul, drept recunoaștere și recompensă, le asigura în mod gratuit buna educație a odraslelor. Merită menționat faptul că printre primele 13 bursiere care au început cursurile un an mai târziu proveneau din familiile elitiste ale epocii, fiind vorba despre nume celebre, precum Scarlat Ghica, logofeții Florescu și Iancu Ralet, Marghiloman, Lahovary, Leurdeanu ori Crețeanu.

Transformată în 1864 în școală secundară de cinci ani, aceasta își va schimba vremelnic locația, fiind găzduită de Casa lui Manuc și Casa Turnescu, cea din urmă fiind unul dintre palatele familiei Ghica, aflat pe strada numită „a Pensionului”, de lângă Colțea. Din anul 1890, Școala Centrală se va stabili în actualul local, ridicat special în acest scop după planurile arhitectului Ion Mincu. 

În incinta Colegiului Național „Școala Centrală” se mai poate observa o clădire la fel de bogat decorată, pe colțul dintre Strada Icoanei și Strada Jean Luis Calderon, aceasta fiind cunoscută sub numele de Galeria Vitrata sau Amfiteatru. Ceea ce este interesant la această clădire, sunt materialele folosite în construcția ei, dintre care amintim fierul forjat folosit pentru ramele geamurilor și sticla propriu-zisă, aceasta fiind produsă în masă, un lucru cu totul nou pentru epoca respectivă.