Palatul Bursei este o clădire monumentală situată în sectorul 3, pe strada Ion Ghica, construită între anii 1906-1912. În 1904, Carol I, primul rege al României, a fost cel care a adus pentru prima dată în discuție necesitatea construirii unui sediu pentru Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București , la sugestia lui George G. Assan. Arhitectul este Ștefan Burcuș, iar structura de rezistență a fost proiectată de inginerul Gogu Constantinescu.

Specialiștii vremii afrimă despre acest patrimoniun arhitectural ca fiind „un monument de o majestate simpla si frumoasa, cu o fatada grandioasa, clasica si vie“. Monumentul este construit sub semnul stilului neoclasic francez, cu pilaștri și coloane în stil corintic. Ceea ce îi ofera originalitate palatului este monumentalitatea cât şi ornamentaţia faţadei pe care artistul german Emil Wilhelm Becker le-a creat. Clădirea este repartizată în două etaje înalte, mansardă, pod și subsol, având o suprafață construită de 1957 mp. Elementu principal al edificiului este balconul curb scos în consolă peste care domină un arc în plin centru, situându-se la intrarea de pe colț.

De-a lungul timpului, în cadrul Palatului Bursei au funcționat diferite instituții ale statului printre care se numără: Camera de Comerț și Industrie, Camera de Comerț Romano-Belgiană, Banca Poporului, Banca Franco-Romană, Ministerul de Justiție, Ministerul Cooperației, Banca Ardeleană și Casa de Economii, Banca Centrală Cooperativă, Societatea Română de Asigurări Generale, Institutul de Științe Comunale, Banca Comercială Italiană Română

Clădirea a adăpostit iniţial Palatul Bursei, iar din anul 1955 a devenit sediul Bibliotecii Centrale de Stat, devenită apoi Biblioteca Naţională a României după instaurarea regimului comunist, când toate băncile private au fost desființate de către stat în urma procesului de naționalizare. În 2008 edificiul a fost retrocedat proprietarului de drept, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti În prezent, la parterul Palatului Bursei se organizează diuferfite târguri sau expoziții artistice.

Pictură din cadrul expoziției de la parterul Palatului Bursei

Articol realizat de Stănicel Ioana-Maria.