Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” a fost prima școală publică din orașul Fălticeni, având o vechime de mai bine de 175 de ani. Istoria școlii începe în anul 1842, odată cu deschiderea Școlii Domnești de la Fălticeni în casa lui Teodor Ceraski. Primul său profesor al școlii a fost protosinghelul Neofit Scriban.

În anul 1859, numele îi este schimbat în „Școala Primară de Băieți Nr. 1 – Fălticeni”, iar în 1862, după 20 de ani în care și-a desfășurat activitatea în case particulare, școala se stabilește într-o clădire proprie pe strada Rădășeni. Școala se mută iarăși în anul 1900, într-o nouă clădire pe strada Sucevei, inaugurarea având loc pe data de 1 septembrie. În același timp, școala primește numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care o vizitase de două ori, în anii 1860 și 1864.

La Fălticeni a funcționat și o școală publică de fete, începând cu anul 1859. Odată cu deschiderea localului de pe strada Sucevei în anul 1900, Școala Primară nr. 1 de fete și Școala Primară nr. 1 de băieți au activat alternativ în aceeași clădire până în 1948, când au fost reorganizate în școala elementară mixtă.

În Primului Război Mondial clădirea a fost folosită drept spital timp de un an și cursurile au fost suspendate, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, școala a fost evacuată în martie 1944, lucru care a cauzat pierderi de mobilier și materiale didactice. În 1948, numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost omis din denumirea școlii, fiind însă reinstituit în 1959.

Ulterior au mai fost construite două clădiri pentru școală: prima în 1976, în incinta Liceului „Nicu Gane”, aparținând în prezent liceului, și a doua în 1981, pe strada Nicu Gane, acum corpul A al școlii.

Printre foștii elevi ai școlii se numără și personalități de seamă precum: nuvelistul Nicu Gane, poetul și arheologul Nicolae Beldiceanu, criticul literar Eugen Lovinescu, folcloristul Artur Gorovei, scriitorul Ion Dragoslav, pictorul Ștefan Șoldănescu, dramaturgul Horia Lovinescu, profesorul Vasile Ciurea, scriitorul Grigore Ilisei și istoricul Ștefan-Sorin Gorovei.