Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni este un muzeu memorial care omagiază oameni de cultură și știință din zona orașului Fălticeni. Muzeul a fost deschis în anul 1972 în casa fraților Horia și Vasile Lovinescu, care au donat-o orașului în 1970. Clădirea, aflată pe strada Sucevei nr. 91, a fost construită în 1850 și se află pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.

Orașul Fălticeni este pe locul al treilea la numărul de scriitori pe care i-a oferit României, fiind întrecut doar de București și Iași. Astfel, prin exponatele sale, muzeul își propune prezentarea unor fragmente din viețile a peste 50 de personalități care au trăit sau au activat la Fălticeni.

În colecția muzeului se află nenumărate obiecte cu o importantă încărcătură culturală și istorică: poze, cărți, documente, manuscrise, reviste, ziare, opere de artă, cât și obiecte personale. Acest mozaic de exponate prezintă diverse personalități cum ar fi: Matei Milo, Nicu Gane, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Ion Dragoslav, Anton Holban, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Nicolae Labiș, Grigore Ilisei, Eugen Lovinescu, Constantin Ciopraga, Ștefan Sorin Gorovei, Julez Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Ion Irimescu, Ștefan Șoldănescu, Aurel Băeșu, Artur Gorovei, Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea, Mihai Băcescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu și mulți alții.

În perioada 2010-2012, muzeul a beneficiat de lucrări de reabilitare finanțate din bugetul local.