Este o clădire monument istoric aflată pe teritoriul municipiului Galați în care funcționează în prezent Prefectura județului Galați.

Edificiul a fost construit după proiectul arhitectului Ion Mincu în perioada anilor 1904—1905 pentru a servi ca Palat Administrativ al Galațiului care făcea parte din județul Covurlui.. Inaugurarea a avut loc la 27 aprilie 1906. Este prima lucrare a lui Ion Mincu pentru un edificiu public reprezentativ.

Clădirea este formată dintr-un corp principal și două aripi secundare ce închid între ele o curte interioară. Compoziția arhitectonică este alcătuită din două registre: primul cuprinde încăperile parterului și mezaninului, iar al doilea, etajul, cu sălile de recepție, sala de consiliu și cabinetele oficiale. Fațada principală, lipsită de perspectivă frontală, are în partea centrală a primului registru trei arcade cu o deschidere amplă, de factură romanică. Decorația registrului al doilea este în schimb minuțios elaborată, închegându-se într-o unitate echilibrată din punct de vedere compozițional. Tot pe fațada principală, la nivelul superior, se află două statui de marmură albă — „Industria” și „Agricultura” — opere ale sculptorului Frederic Storck, iar mai jos, două steme de bronz ale județului.

Sculpturile ornamentale în piatră, precum și denumirea „Palatul Administrativ” sculptată și ea în piatră, au fost realizate în anul 1907 de către sculptorul George Rigos. O parte din piesele de mobilier au fost realizate de către F. Lescovar, iar mobilierul din sălile de protocol au fost realizate de către firma Casa Dreising din Germania. Pictura interioară a Palatului Administrativ a fost realizată de pictorul Ioan Brânzescu.

Palatul Administrativ din Galaţi, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, construită după planurile arhitectului Ion Mincu, a fost în 1916 ţinta unui atac cu Zeppelinul german. A rămas în picioare, dar a fost prădat de obiecte de valoare un secol mai târziu. În urmă cu aproape 100 de ani Palatul Administrativ din Galaţi, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, construită după planurile arhitectului Ion Mincu, a fost ţinta unui atac cu Zeppelinul german. Ziaristul George Munteanu povestea într-un articol scris la vremea respectivă cum toate cele trei obuze lansate în noaptea de 12 decembrie 1916 asupra clădirii care astăzi găzduieşte Prefectura au ratat „ţinta”.

„Patru luni au fost chinuiţi gălăţenii de teama atacului Zeppelinului, dar în dimineaţa zilei de 13 decembrie 1916 populaţia Galaţiului se îndrepta grupuri, grupuri către strada Cuza Vodă. Se răspândise ca fulgerul vestea că’n adevăr în noaptea trecută Zeppelinul bombardase Galaţii. Se indica şi ora bombardamentului, între 11 jum. şi 12 noaptea. În strada Cuza Vodă, cea dintâi bombă. În strada Lascăr Catargiu, alte două”, povesteşte George Munteanu în lucrarea „Galaţii în timpul Marelui Războiu 1916-1918”. Acelaşi ziarist scria că până la urmă au fost şi voci care au spus că ţintele erau altele: Gara şi Portul din Galaţi, dar craterele găsite arată clar că ţinta a fost Palatul Administrativ.

O spune chiar un anume profesor Gheorghiade, din Tulcea, aflat temporar prin Galaţi în drumul său spre Iaşi. „Aeroplanele şi dirijabilele militare în timpul răsboiului atacă cu bombele cazărmile, staţiile de căi ferate, vagoanele pe linii, hangare de aeroplane şi dirijabile şi edificii publice. Prin urmare, una dintre acestea a servit ca ţintă bombelor Zeppelinului. Interesant este să ştim care anume? La cum se observă locul unde a căzut şi exploadat bomba este un cerc măsurat cu privirea la vreo treizeci de metri. Am observat clădirile aflate în spaţiul acestui cerc pentru a constata dacă se află cele enumerate, dar n-am găsit decât Palatul Administrativ, mascat de alte clădiri. S-au aruncat trei bombe să-l distrugă, să ucidă oameni, să alarmeze autorităţile şi să îngrozească ”, spune profesorul Gheorghiade.

Povestea palatului conceput de Ion Mincu Palatul Administrativ, edificiu impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediu al Prefecturii judeţului Galaţi, Palatul Administrativ a fost construit în perioada anilor 1904 -1905 după planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul şcolii naţionale a arhitecturii româneşti. Acest edificiu este compus pe un plan simetric, cu un corp principal în lungul străzii Domnească, ce purta pe când a fost realizat numele de „Calea Domnească”, artera principală a oraşului portuar. Două aripi secundare, mai scunde şi mult mai modest ornate, închid între ele o curte posterioară de factură strict utilitară.

Pe frontonul clădirii se găsește instalat un ceas de mari proporții. Fiecare oră este marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals „Valurile Dunării”, capodoperă de renume mondial a compozitorului gălățean Iosif Ivanovici (1845—1902).
Clădirea Prefecturii a fost reabilitată și consolidată în anul 2004. Cu această ocazie au fost furate piesele din bronz ale ceasului mare din frontonul clădirii. Atunci au dispărut și micile blazoane cu ancoră, tot din bronz, prinse în feroneria scărilor. Oglinzile venețiene din holuri au dispărut fără urmă, dar nimeni nu a declanșat anchete pentru a găsi făptașii.