Când se vorbește despre personalitățile câmpinene, se menționează frecvent numele a trei mari personalități: cel al doctorului C. I. Istrati, al pictorului N. Grigorescu și al savantului B. P. Hașdeu. De fapt, cei trei nici nu s-au născut în Câmpina; s-au stabilit însă aici cam în același timp.

Doctorul chimist Constantin. I. Istrati vine în Câmpina în 1890, își construiește o casă pe un teren imens, viitorul parc amenajat tot de el, având un ilustru vecin – pe B. P. Hașdeu. Istrati era în același timp un apropiat al pictorului N. Grigorescu.

Actuala Bibliotecă Municipală Câmpina poartă numele ilustrului savant deoarece acesta a înființat prima bibliotecă publică din Câmpina în anul 1906 la Școala de băieți nr. 1. Biblioteca avea un fond de carte de 4200 de volume, provenite din donații ale domniei sale și ale pritenilor – intelectuali ai vremii respective și mari personalități ale culturii românești.

Doctorul Istrati a fost unul dintre primii oameni de știință români care prin lucrările lor originale au dobândit o frumoasă reputație pe plan internațional.

Pedagog talentat, Constantin Istrati a format numeroși elevi, care au consolidat renumele școlii românești de chimie organică fondate de el. Renunțând la cariera medicală pentru a se consacra studiilor de chimie, Istrati nu s-a dezinteresat însă de bunul mers al învățământului medical și de problemele de sănătate publică.

SCURTĂ PREZENTARE A BIBLIOTECII

Din evidențele Bibliotecii Municipale Câmpina, rezultă ca aceasta a fost înființată în anul 1949. De atunci datează primul fond de carte în număr de 4000 de volume.

Continuatoare a tradiției inițiate de dr. C. I. Istrati, Biblioteca Municipală Câmpina deține la ora actuală un număr de peste 68.500 volume din toate domeniile cunoașterii. Prin definiție Biblioteca Municipală Câmpina are un caracter enciclopedic.

Fondul de carte al bibliotecii este structurat în opt mari clase, corespunzătoare principalelor domenii ale cunoașterii umane (generalități, filosofie, religie și teologie, științe sociale, șiințe exacte, științe aplicate, artă și sport, lingvistică și literatură, geografie, istorie).

Sediul Bibliotecii se află pe B-dul Culturii la nr. 39, într-o clădire veche de aproximativ 100 de ani. Clădirea a fost refăcută în anul 1940, în urma cutremurului din același an, de către societatea Astra Română. Aici locuiau unii dintre directorii societății, clădirea fiind locuință de serviciu.

Biblioteca Municipală Câmpina are în momentul de față patru secții: secția de împrumut pentru adulți și secția de împrumut pentru copii, ambele cu acces liber la raft, secția de limba engleză, aflată în incinta Casei Tineretului (str. N. Bălcescu nr. 50) și sala de lectură.

Foto: Petru Lucian Manta

Autori: Voluntari pentru patrimoniu 2021