Asociația Turism Istoric organizează în perioada lunilor Octombrie – Noiembrie 2021 un stagiu de voluntariat pentru tineri intitulat: Tineri Voluntari pentru Patrimoniul Românesc. Acest stagiu se află la a treia ediție a proiectului.

Prin proiectul Tineri voluntari pentru patrimoniul românesc Asociația Turism Istoric propune unui număr de 48 de tineri din România o serie de stagii de voluntariat organizate, potrivit prevederilor Legii 78/2014, și prin care participanții – tineri elevi, studenți, absolvenți vor avea posibilitatea să lucreze timp de două luni într-un cadru organizat și să dezvolte o serie de activități cu relevanță pentru domeniul patrimoniului cultural și nu numai.

Fiecare participant va beneficia de un pachet de cursuri furnizate în cadrul proiectului, cursuri ce au ca finalitate dezvoltarea de competențe în domeniul comunicare online, public speaking, noțiuni de marketing online și organizare de evenimente și tururi ghidate, precum și despre voluntariat și implicare socială.

Deșfășurare

  • Sunt disponibile 48 de locuri pentru voluntari.
  • Prima etapă va consta în înscrierea candidaților pe bază formularului de înscriere. Aceasta se va încheia în data de 10 Octombrie
  • A doua etapă constă în participarea la cinci zile de workshopuri pentru ca voluntarii să dobândească informațiile necesare și pentru a defini planul traseelor, respectiv campania de promovare. Această etapă va avea loc între 12 – 16 Octombrie, între orele 15:00 – 19:00. Această etapă, din cauza situației pandemice excepționale, se va desfășura online pe ZOOM. Linkul va fi trimis celor înscriși pe email.  La finalul acestei părți ne propunem ca tinerii voluntari nu doar să aibă noțiuni teoretice, ci și un plan de promovare a unui traseu pe tema Turist în București.
  • A treia etapă va urmări realizarea de către voluntari a 6 campanii de promovare și susținere a 6 tururi/ trasee culturale prin București, precum și a comunicărilor post eveniment  în perioada: 18 Octombrie – 21 Noiembrie. Datele de desfășurare a traseelor vor fi alese/ trase la sorți de fiecare echipă în parte.

Asociația Turism Istoric va elibera pentru fiecare participant care va parcurge programul de voluntariat integral un Certificat de voluntariat  – document ce va putea fi folosit în viitor pentru demonstrarea experienței acumulate de voluntari în program. Acest document va fi de asemenea întocmit potrivit prevederilor Legii 78/2014, Art. 10.

Voluntarii vor avea la dispoziție un domeniu online pe care funcționă o platformă web exclusiv pentru îndeplinirea obiectivelor propuse prin prezentul proiect. Această platformă este concepută ca un laborator de idei și soluții de promovare a diferitelor monumente de patrimoniu material românesc pe care voluntarii vor alege să le pună în discuție.

În timpul cursurilor se vor forma 6 echipe. În cadrul stagiului de voluntariat, fiecare echipă creată va avea de dezvoltat, pornind de la noțiunile dobândite în cadrul cursurilor de pregătire, câte o campanie de promovare pentru un traseu turistic ghidat, care să urmărească promovarea a diferite obiective de patrimoniu, precum și derularea efectivă a tururilor ghidate.

Materialele rezultate în cadrul fiecărei campanii vor fi postate de către voluntari pe platforma online deja lansată și pregătită să fie utilizată.