Parte integrantă a unei serii de tururi ghidate prin București, “Turul de Foc” își propune, după cum însuși numele indică, să aprindă focul culturii și istoriei în inimile fiecăruia, căutând totodată să schimbe percepțiile negative asupra Bucureștiului. În decursul unei ore vom descoperi povești și locuri reprezentative pentru sectorul 2 al Bucureștiului, încercând simultan să descoperim caracteristicile etnice și confesionale ale acestei zone.

Poate că unul dintre cele mai reprezentative monumente aflate în sectorul 2, tributar unei comunități importante din punct de vedere istoric, este Biserica Armenească. Împreună cu complexul din care face parte, pe lângă biserică, ansamblul este alcătuit dintr-un centru cultural, o bibliotecă, o grădiniță și sediul Uniunii Armenilor din România. Tot aici se găsește și statuia dedicată Generalului Andranic. Toate aceste obiective aduc în prim plan spiritul și tradiția unui popor oriental atipic, fascinant prin excelență.

Comunitatea armeană pe teritoriul României datează de aproximativ un mileniu si este una dintre cele mai vechi comunități etnice prezente la noi în țară. Cu privire la acest aspect al comunității însuși Nicolae Iorga ne lămurește spunând: “S-a constatat prin documente existența armenilor din Moldova de prin secolul al XIV-lea. Ei erau aici înainte chiar de întemeierea principatului. Cum principatul Moldovei a fost în realitate creat pe calea comerțului, acei cari au urmat această cale a comerțului au devenit colaboratori la crearea statului național în Moldova. Așa încît armenii sunt oarecum părinții Moldovei.”

Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în vara anului 1911, construcția fiind finalizată patru ani mai târziu, în anul 1915. Un aspect important desprins din structura acestui monument și prezent din abundență în substratul acestei comunități este simbolistica diferitelor forme și reprezentări tipic armenești, cu precădere a modelelor florale. Asocierea cu aceste modele florale este reprezentativă și în definirea comunității în sine. Aceștia sunt preponderent un popor de cultivatori. Semnificația tricolorului armean este și el un exemplu al acestui aspect privitor la poporul armean.

Pentru a afla mai multe despre minunata cultură a armenilor, dar și multe alte informații conexe, alăturați-vă echipei de voluntari Tineri Voluntari pentru Patrimoniul Romanesc într-o escapadă urbană menită să aducă istoria și cultura Sectorului 2 mai aproape de fiecare dintre noi. Turul se va desfășura începând cu ora 17:00, duminică, 10.09.2017 și va porni din fața Bisericii Armenești. Nu sunt percepute taxe pentru participare. “Turul de Foc” este o activitate organizată de Asociației Turism Istoric și implementată de o echipă formată din patru voluntari dedicați.