Când vine vorba despre greci, primul gând care ne trece prin minte poate fi: istorie antică, zeități, cultură, jocuri olimpice sau de ce nu tzatziki. Dar care este legătura dintre poporul elen și sectorul 2 din București?

 

Chiar dacă prezența elementelor grecești în spațiul carpato-danubiano-pontic datează în anumite zone încă din antichitate, amintind aici cetățile elene Tomis, Histria și Callatis, perioada care îi aduce cu adevărat în prim plan pe greci în Țările Române este cea a epocii fanariote (1715-1821). Mult controversată de-a lungul timpului, această perioadă a fost marcată și de o serie de aspecte pozitive, în special în domeniul culturii. Știați spre exemplu că în veacul fanariot a fost introdusă în școli studierea limbii franceze, limba principală de comunicare la acea vreme în vestul Europei?

Printre exponenții de seamă, de origine elenă trebuie menționați membrii familiilor Cantacuzino, Mavrocordat, Ipsilanti, Moruzi etc. Dar știați că de origine greacă a fost și marele dramaturg, nuvelist și ziarist român, Ion Luca Caragiale? O altă personalitate marcantă de origine greacă din istoria României a fost și Nicolae Malaxa, mare industriaș a cărui moștenire o putem vedea și astăzi în diferite ramuri ale industriei naționale. Grecii erau adesea întâlniți în rândurile antreprenorilor, comercianților și marinarilor.

Mai târziu, odată cu anul 1874, în București se pun bazele unei comunități grecești, numită Orphaeus. Ceea ce o deosebește de celelalte comunități din capitală este lipsa unui cartier, membrii săi trăind răspândiți în tot orașul. De aceea construirea unei biserici proprii a reprezentat un deziderat mai greu de atins, ridicarea edificiului începând abia în 1899. Comunitatea greacă din România a contribuit și continuă să contribuie la dezvoltarea economică și politică a acestui stat. În prezent minoritatea greacă din România este reprezentată inclusiv în parlament având un număr de locuri rezervate membrilor acesteia.

Nu putem vorbi despre greci fără a-l aminti pe Evanghelie Zappa. Știați că de numele său s-a legat apariția Jocurilor Olimpice Moderne și că unul dintre prietenii săi a fost nimeni altul decât domnitorul român Alexandru Ioan Cuza?

Dacă v-am stârnit curiozitatea și dacă vreți să aflați mai multe informații despre comunitatea greacă din București, precum și despre alte comunități sau aspecte caracteristice acestora, vă așteptăm alături de noi, voluntarii Asociației Turism Istoric, duminică, 10 septembrie, ora 17:00, să descoperim împreună poveștile sectorului 2, în cadrul unui tur ghidat gratuit desfășurat în zona cartierului Armenesc, a Bisericii Grecești și a Foișorului de Foc.