Asociaţia Turism Istoric vă invită duminică, 10 septembrie 2017, de la ora 17:00 la turul ghidat organizat gratuit în zona Cartierului Armenesc – Biserica Greacă – Foişorul de Foc. “Turul Focului” este turul tematic care își propune să aducă în prim plan monumente și locuri cu un important iz istoric din centrul sectorului 2. Prin această activitate echipa Tineri Voluntari Pentru Patrimoniu Sector 2 își propune să apropie orașul București de cei ce îi străbat străzile.

Timp de aproximativ 60 de minute vă veţi plimba prin periferia oraşului de la începutul secolului XX, descoperind clădiri şi locuri cu istorii impresionante. Călătoria în timp prin Bucureştiul de odinioară va fi ghidată de către voluntarii Asociaţiei Turism Istoric, voluntari care vor prezenta principalele obiective din patrimoniul acestui sector, precum și poveștile care stau în spatele acestora. Mai mult, turul caută să prezinte aspectul multicultural caracteristic acestei zone dar și Bucureștiului la nivel general.

Un monument istoric important al sectorului 2 din Bucureşti este Foişorul de Foc. Situat la intersecţia  dintre trei artere principale ale capitalei, Foişorul de Foc a fost construit la sfârșitul secolului XIX având funcția principală de turn de veghe. Printre alte roluri ale clădirii era și cel de turn de apă. El urma să suplimenteze necesarul de apă de care orașul depindea mai ales la orele de vârf atunci când principalele stații de pompare nu puteau face față  Din cauza unor probleme legate de tehnica acelor vremuri, scopul acesta nu a fost niciodată îndeplinit.

Construit ca urmare a necesităţilor vremii, Foişorul de Foc a funcţionat în scopul creat doar pentru o scurtă perioadă, de aproximativ 20 de ani. Acesta fusese proiectat cu scopul de a substitui poziția Turnului Colței, a cărui demolare presupunea un grad mai scăzut de vigilență din partea autorităților. Începând cu anul 1910 au apărut liniile telefonice şi incendiile puteau fi semnalate pe această cale. În anul 1935 au fost desfiinţate posturile personalului de veghe, urmând ca în jurul anului 1963 să devină Muzeul Național al Pompierilor.

O parte a Muzeului Pompierilor este dedicată exclusiv bătăliei din Dealul Spirii, motiv excelent pentru a-l vizita. Bătălia, cunoscută și ca Bătălia din 13 Septembrie, este un important moment în enunțarea dorinței de emancipare a Țărilor Române și un important exemplu de vitejie și patriotism al românilor din această perioadă. Exponatele din interiorul acestui muzeu vorbesc de la sine într-un ansamblu tematic foarte bine realizat.

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria Foişorului de Foc şi a altor clădiri de patrimoniu din Sectorul 2, alătură-te pe 10 septembrie 2017 voluntarilor Asociaţiei Turism Istoric în „Turul Focului – la pas prin periferia Bucureştiului de odinioară”. Echipa TVPP te așteaptă să i te alături pentru o plimbare prin timp în urbea Bucureștilor, în încercarea de a descoperi fascinanta latură istorică a acestei așezări.