Sâmbătă, 2 Septembrie, de la ora 10, respectiv 11, are loc primul traseu ghidat, desfășurat în proiectul Tineri Voluntari pentru Patrimoniul românesc. Traseul are în vedere apariția și dezvoltarea Parcului Ioanid, un ansamblu rezidențial aparte.

Povestea locuri din zona Ioanid  este una destul de recent dacă ne raportăm la inima Bucureștilor: Centru Vechi, Mitropolia sau Strada Lipscani. Pe la începutul secolului al XIX-lea aici era o zonă de margine a orașului unde se aflau mai multe terenuri gricole unele mai îngrijite, altele mai puțin. Era mult spațiu viran cu copaci și mlăștinos pe alocuri, din cauza izvoarelor subterane care dădeau naștere unui mic afluent al râului Dâmbovița, numit Dâmbovicioara.

De la loc de grătare, la ansamblu rezidențial

Locul pe care se află Parcul Ioanid, casele din zonă, chiar și Institutul Francez era ocupat de aceste terenuri cuprinse la vremea respectivă sub numele de Grădina Breslea sau Brăslea. Nicolae Filimon menționează acest loc în cartea sa Ciocoii Vechi și Noi ca pe unul de relaxare mai ales vara: „Acolo fiecare… cap de familie își întindea masa și împreună cu casnicii și amicii, beau și mâncau; apoi începeau a învârti hora strămoșească și danțurile cele vesele”.

Aceste terenuri a fost cumpărate în 1856 de Gheorghe (George) Ioanid, un librar și anticar celebru din vremea respectivă, contra unei sume importante: 2100 de galbeni. Inițial el s-a gândit să folosească terenul ca pe o grădină de zarzavaturi și legume, produse proaspete pe care urma să le vândă în București. De asemenea a plantat aici și o frumoasă livadă.

Ulterior, după se zona s-a mai dezvoltat și a devenit interesantă pentru construcția de case noi, librarul ale cărui afaceri mergeau foarte rău, se gândește să folosească acest teren pentru a dezvolta un ansamblu rezidențial. Încearcă să atragă investiția unui bănci celebre în epocă Marmorosch Blank și un architect pe măsură Ion Mincu, dar Ioanid moare și moștenitorii vând tot terenul Primăriei București.

Primarul Vintilă Brătianu, fratele prim ministrului care a făcut Marea Unire de la 1918 – Ionel Brătianu, se gândește să continue proiectul lui Ioanid și astfel apare acest ansamblu rezidențial de lux – 25 de vile în perimetrul delimitat de străzile Polonă, Dumbrava Roșie, Aurel Vlaicu și Bulevardul Dacia. Proiectul s-a numit “Blocul de Vile si Grădina Publică Ioanid” și avea prestabilită o parcelare, un regulament de licitație a terenurilor și un regulament de construcție a vilelor. Cei care au cumpărat aceste terenuri și au ridicat frumoasele vile pe care le vedem făceau parte din crema societății românești din acel moment.

Povestea acestor vile și multe alte detalii de epocă vă așteaptă să le auziți, sâmbătă, 2 Septembrie în cadrul traseului ghidat desfășurat în proiectul Tineri Voluntari pentru Patrimoniul românesc, proiect desfășurat cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului. Participarea este gratuită.

Despre proiectul Tineri Voluntari pentru Patrimoniul românesc

    • Oferirea de stagii de voluntariat în zona de new media cu particularizare pe elementele de patrimoniu pentru tineri aflați la începutul parcursului lor profesional
    • Dezvoltarea unei platforme online care să ofere suport logistic de lucru pentru participanții la programul de voluntariat
    • Realizarea unui program de formare pentru 54 de tineri în zona de voluntariat și new media
    • Derularea a 6 trasee culturale realizate de tineri voluntari prin București