Pastila de istorie: 12 septembrie 1916

Dupa bombardamentele nocturne cu Zeppelinele din 15 si 21 august, incep bombardamentele diurne. In cursul acestei zile, pe un cer senin , 5 aeroplane germane de tip ‘’Taube’’ trec pe deasupra Capitalei si, in mai putin de 5 minute, arunca asupra orasului – in special...

Pastila de istorie: 11 septembrie 1916

Armata 2 romana desfasoara cea de-a 3-a etapa a operatiei ofensive din Transilvania , la sfarsitul careia ajunge pe aliniamentul Martinis, Rupea, Dacia, Boholt, Cincsor, Cartisoara.

Pastila de istorie: 10 septembrie1916

În insula Corfu, guvernul sârb iși reia activitatea.

Românii din lagărele Puterilor Centrale

Decizia conducerii Regatului României de a intra în Primul Război Mondial a adus după sine o serie de evenimente nefericite, printre care capturarea a zeci de mii de români și aruncarea lor în spatele sârmelor ghimpate ale lagărelor Puterilor Centrale. Lagărele (din...

Pastila de istorie: 9 septembrie 1916

Se declanșează Lupta de la Orlat, beligeranții fiind Divizia 13 de infanterie română si Divizia 187 de infanterie germană.

Pastila de istorie: 7 septembrie

Se hotărăște constituirea Armatei de Dobrogea, din Corpul 47 armată rus, diviziile 9, 19 infanterie si Brigada 5 călărași romane, sub comanda generalului rus Zaioncikovski.  

Propagandă asupra unei Românii asuprite

  Presiunile poporului asupra guvernului de a vedea o Românie unită, fac ca în vara lui  1916 tricolorul să adere la Antanta, în ciuda situației de pe front. Speranțele născute după câteva victorii inițiale sunt ușor înabușite de ocuparea Bucureștiului pe 23...

Pastila de istorie: 6 septembrie 1916

În bătălia de pe linia  Rașova-Cobadin-Topraisar-Tuzia, trupele româno-ruse resping ofensiva germano-bulgaro-turcă, condusă de feldmareșalul von Mackensen.

Pastila de istorie: 5 septembrie 1916

Grupul ,,Cerna’’, comandat de generalul I. Dragalina, intră in localitatea Orșova. Prin eliberarea orașului, trupele române țin sub control Valea Dunării în  acest punct, stânjenind serios aprovizionarea forțelor germano-bulgare din nordul Bulgariei.

Pastila de istorie : 4 septembrie 1916

Se declanșează lupta din capul de pod de la Bazargic( fost pământ românesc, actual în Caliacra, Bulgaria). Apărat, fără sorți de izbândă  de trupele române din Divizia 19 de infanteri.

Când?

Sâmbătă, 15 Septembrie, ora 11.00. Plecarea se va face din fața berăriei Carul cu Bere.

Ce trebuie să fac?

Vino să afli tumultuoasele istorii și povești ale Bucureștiului în anii de dinainte de Marea Unire! Bucură-te și de legendele și misterele ce înconjoară patrimoniul urbei alături de noi. Accesul este gratuit! Mai multe informații pe https://tinyurl.com/bastiongerman

Cum ajung?

Cu metroul (stațiile de metrou Unirii și Universitate). Cu troleibuzele  61, 66, 69, 70, 85, 90, 91 sau autobuzele 336, 601 (intersectare cu metroul în zona Universitate). Stația RATB este cea din fața intrării principale a Universității, pe bd. Elisabeta. Cu troleibuzele 73, 74, 76 și autobuzele 104, 116, 117, 123, 124, 312, 313, 381, 385 (intersectare cu metroul în zona Unirii. Stațiile RATB sunt cele din Piața Unirii – Bdul I.C. Brătianu, Piața Unirii).

 

Obiective de patrimoniu

Generali germani revendică ocuparea Bucureștiului

Minute

Denunțuri voluntare în anul 1917

Despre Proiect

Proiectul Tineri Voluntari pentru Patrimoniul Românesc, implementat de Asociația Turism Istoric, își propune să implice 50 de voluntari în crearea și susținerea a 5 trasee/ tururi ghidate prin București cu ocazia sărbătorii Centenarului pentru a dezvălui frumusețea acestui oraș celorcare locuiesc aici. Este un proiect cultural extraordinar care caută să aducă împreună oameni intersați și voluntari implicați.

Partener

Stagiul de voluntariat: Tineri voluntari pentru patrimoniul românesc este un proiect inovativ implementat de Asociația Turism Istoric, cofinantat de Ministerul Tineretului și Sportului la Concursul Național de Proiecte pentru Tineret 2018.