În momentul în care s-a constatat furtul moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, din punct de vedere spiritual soarta Bucureștiului avea să fie pecetluită. După cum știm, în acea perioadă de tristă amintire orașul București se afla sub ocupație germană, vorbim de anul 1918.

Într-o noapte a  anului 1918 a avut loc un eveniment care avea să schimbe cursul vieții majorități bucureștenilor deoarece biserica Mitropoliei avea să fie călcată de hoți, aceștia au plecat cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Nu mică le-a fost mirarea evlavioșilor în momentul în care au aflat că moaștele au fost furate de către soldații bulgari deoarece cei din urmă în acea vreme erau aliații nemților și se crede că hoții au acționat cu aprobarea unui general neamț.

În contextul în care Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul Capitalei s-a dorit cu ardoare recuperarea moaștelor acestuia, întrucât pe buzele tuturor stătea următoarea întrebare: “Ce se va întâmpla cu orașul București dacă moaștele nu vor fi recuperate?”

Important de menționat este faptul că moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse pentru prima dată în București de către un general rus. Acesta a luat moaștele de la mănăstirea Basarabov deoarece la acea vreme Ecaterina a II-a a Rusiei a pornit un război împotriva Imperiului Otoman (discutăm despre anul 1769). Nu se dorea cu niciun chip ca aceste moaște să fie profanate de otomani.

Noi suntem convinși de faptul că “Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul.”(Nicolae Bălcescu), dacă împartășiți aceeasi convingere, vă dăm întalnire pe data de 16.09.2018 începând cu ora 17:00 să luați parte la turul ghidat gratuit cu prijelul Centenarului Marii Uniri organizat de voluntarii Asociației Turism Istoric prin proiectul Tineri voluntari pentru patrimoniul românesc.

De asemenea, în cadrul acestui tur veți afla cum s-a desfășurat viața cotidiană în perioada în care orașul Bucureștiul se afla sub ocupație germană.

Locul de întâlnire: Aleea Dealul Mitropoliei nr 19, intrarea în Ansamblul Patriarhal (punct de repet-Clopotnița din Dealul Mitropoliei)

Vă așteptăm cu drag!