Bucureștiul… un oraș înconjurat de istorii, mistere și legende… unele sunt cunoscute tuturor, majoritatea sunt uitate în negura vremurilor… În acest an omagial, echipa Tinerilor Voluntari pentru Patrimoniu Românesc are osebita onoare și plăcere de a vă introduce, sâmbătă, 15 Septemvre 2018, începând cu orele 11:00 ale dimineții, în atmosfera Bucureșcilor din timpul Primului Război Mondial. Turul ghidat Bastion German în Buricul Bucureșcilor spune o parte din istoriile știute și neștiute ale Bucureștiului aflat sub ocupația Puterilor Centrale în timpul Marelui Război (1916-1918).

Bastion German în Buricul Bucureșcilor este un tur ghidat pietonal gratuit, organizat sub egida Asociației Turism Istoric și a partenerilor săi, menit să redea, în memoria colectivă a românilor, o imagine completă a ce a însemnat „Bucureștiul deschis”, să arate vitregiile și beneficiile pe care le-au adus ocupația germană, precum și să valorifice patrimoniul cultural românesc.

De ce Bastion German în Buricul Bucureșcilor?

Turul ghidat spune poveștile regăsite doar într-unul din cvartalele Bucureștiului, un pol decizional și revelatoriu pentru ce a însemnat ocupația germană în perioada 1916-1918. Turul pornește din dreptul berăriei Carul cu Bere într-o aventură urbană a secolului trecut, în vremurile întunecate în care armata germană ocupase regatul României, iar militarii Puterilor Centrale patrulau străzile… Într-un secol în care săpunul și mâncarea deveniseră produse de lux, iar zeppelinele și avioanele erau cvasinecunoscute omului de rând, cu ierni grele în care s-au confiscat lemnele de foc, blănurile și plăpumile… Într-o perioadă guvernată de lipsuri și teroare în care însă năzuința unei unități naționale n-a încetat să existe. Dar oare aceasta a fost singura față a Bucureștiului aflat sub ocupație? Care au fost progresele produse în doar doi ani de ocupație? Care au fost poveștile de dinaintea istoriei Marelui Război? Care a fost soarta clădirilor după acel moment? Care a fost rolul lor pentru cultura românească? Bastionul German este un tür (n.n. cuvântul german pentru „ușă”, „poartă”) spre hronicile care adastă spre a fi revelate, descifrate și împărtășite de noi toți.

Obiectivul nostru?

Scopul proiectului de față este revelarea acestor istorii și povești lepădate hlamidelor uitării și valorificarea patrimoniului românesc existent prin dezvoltarea unei infrastructuri cultural-turistice viabile. De asemenea, ne propunem ca printr-o abordare duală (documentare și divertisment) să creăm o experiență unică în prezentarea patrimoniului românesc. Întru demersul nostru avem speranța că vom redefini identitar imaginea Bucureștiului în acest an în care se aniversează Centenarul Unirii.

Avantajul vostru?

Oare primul avantaj pe care l-ați observat este costul gratuit al acestui tur? Avem dreptate, așa-i? Cu toate acestea, noi afirmăm că principalul avantaj pe care îl aveți este povestea, acest vitraliu al narațiunilor zămislite în lucirile și umbrele din „bastionul german în buricul Bucureșcilor” care vă transpun în atmosfera acelor vremuri care au precedat Marea Unire, o lume pe alocuri uitată, cu sute de povești tăinuite sub ivărul slovei. Spusă sub bombardamentul tomnatic al unei dimineți din luna lui Răpciune, în compania tinerilor voluntari, turul nostru devine o aventură inedită și plină de surprize. În final, nu ne rămâne decât să vă spunem că la acest tur participarea este gratuită, să vă mulțumim pentru atenția dumneavoastră și să vă anunțăm că vă așteptăm cu drag.