Aceasta este povestea unui local care se distinge printr-o istorie cel puțin interesantă, plină de suișuri și coborâșuri, aferente diferitelor perioade istorice traversate de către România și implicit de București. Istoria acestui local fiind brodată în 118 ani de existență.

Dacă am fi în anul 1879 și ne-am plimba pe Calea Victoriei, la intersecţia cu strada Franceză, am fi putut să ne oprim la berăria “La Carul cu Bere”, înfiinţată de ardeleanul Ion Căbășanu, condusă de către acesta și de către cei doi nepoți ai săi, toţi trei veniţi in Bucureşti din comuna transilvăneană Caţa, parte la aceea vreme din Imperiul Austriac.

20 de ani mai târziu, Carul cu Bere ajunge în clădirea devenită emblematică, astfel în iunie 1899 este inaugurată noua sa casă. Construcţia şi localul se impun în peisajul comercial al Bucureştiului, la început de secol, mai mult proprietarii sunt decorați cu Ordinele Coroana României şi Steaua României în 1900, fără doar și poate, motivul a fost berăria.

În momentul schimbării formei de guvernământ în republică, localul trece în proprietatea acesteia și din păcate, odată cu timpul, starea, farmecul și ideile pe care au fost fondate Caru’ au dispărut. Însă nu totul a fost pierdut, astfel încât în 1999 localul începe să își revină, iar în 2006, după lucrări de reabilitare și repunere în valoare a specificului localului, se redeschide Berăria.

Clădirea este formată din două corpuri:

  • Primul este este compus din pivniță cu bolți de cărămidă, parter și mezanin, etajul I și II, mansardă (pod). Sala de consumație, situată la parter și mezanin, are 7 m înălțime, decorată în stil gotic cu coloane și tavane de stucatură, cu lambriuri sculptate și picturi. Ca elemente de legătură se remarcă prin scări de stejar sculptate.
  • Al doilea corp are pivniță, parter și 2 etaje, dintre care unul parțial mansardat. Este o construcție mai simplă, pivnița având grinzi de fier cu bolțișoare, la parter 2 prăvălii spațioase, iar la etaje câte 8 camere.

Astăzi, Caru’cu Bere este situat pe locul doi la nivel național în ceea ce privește încasările reușind să devanseze McDonald’s.

Și pentru a încheia o să transmit: „Salutări de la Caru cu Bere din Bucureșci

Autor: Andrei Țilimpea